Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa chlebowa z boczniakami

Składniki:

6-8 kromek bułki pszennej lub pieczywa tostowego
500g pieczarek lub boczniaków
1 cebula
150 ml. śmietany
2-3 łyżki masła/oleju
bulion
1 łyżka czosnku w płatkach
1 łyżeczka natki pietruszki
½ łyżeczki estragonu
pieprz
sól

16 marca 2017 Przepisy redakcja
Kulinarnie Mocni
Zupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewają w chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.

Resztki jedzenia z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania zup.  Nie musimy ograniczać się  do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.  Pomysłowy przepisy na zupę z boczniakami poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

 


Sposób przygotowania:

Pokrojone w paski grzyby podsmaż na maśle/oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż raz jeszcze. Do podsmażonych składników wlej ok. 1,5 l wody i dodaj czosnek w płatkach. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Dodaj pokrojone w grubą kostkę pieczywo i gotuj jeszcze przez 20 min. Do zupy wlej 200 ml śmietany. Dopraw estragonem, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania wrzuć  natkę pietruszki.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI