Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
8 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Zupa serowa z rzodkiewkami

Składniki na 4 porcje: 50 g masła, cebula, 3 łodygi selera naciowego, 3 marchewki, duży (ok. 300-g) ziemniak, 850 ml bulionu, ok. 150 ml śmietany do zupy, 150 g startego żółtego sera, najlepiej cheddara, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/6 łyżeczki pieprzu, 6–8 rzodkiewek. Czas przygotowania: 60 min

Cebulę i seler posiekać, marchewki pokroić w półtalarki. Rozpuścić masło w rondlu, dodać cebulę i seler naciowy, dusić ok. 5 min.

Dodać marchewkę i drobno pokrojonego ziemniaka, smażyć 5 min. Dodać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 25 min.

Zdjąć z ognia i wsypać starty na drobnej tarce ser, mieszać, aż się rozpuści, na koniec dodać śmietanę, gałkę i pieprz. Zagotować, mieszając. Wyłożyć do miseczek, udekorować kilkoma plasterkami rzodkiewek.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI