1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chleb Bogdana

Składniki do zakwasu: 250 g mąki żytniej jasnej chlebowej (typ 750), 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 0,5 l wody o temperaturze ok. 30 stopni C, Składniki na pierwszy wypiek: 1 kg mąki żytniej razowej typ 2000, 1 kg mąki żytniej jasnej chlebowej (typ 750), 250 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 750), 2 łyżki soli, około 1,5 l wody, przygotowany wcześniej zakwas|Składniki do zakwasu: 250 g mąki żytniej jasnej chlebowej (typ 750), 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 0,5 l wody o temperaturze ok. 30 stopni C, Składniki na pierwszy wypiek: 1 kg mąki żytniej razowej typ 2000, 1 kg mąki żytniej jasnej chlebowej (typ 750), 250 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 750), 2 łyżki soli, około 1,5 l wody, przygotowany wcześniej zakwas

Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 dni. W trakcie kiszenia zakwasu można go zamieszać. Następnie przełożyć zakwas do większego naczynia (najlepiej drewnianą dzieżą z przykrywką), dodać 1 kg mąki razowej żytniej (typ 2000), dolać około 1 l wody. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do zakwaszenia w ciepłe miejsce na jeden dzień. Następnego dodać 1 kg mąki żytniej (typ 750) oraz 250 g mąki orkiszowej i sól. Wyrabiając ciasto ręką, stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać około 45 minut, aż ciasto uzyska „jedwabistość”. Następnie przełożyć do czterech silikonowych foremek keksowych. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 30 stopni C i trzymać w lekko uchylonym piekarniku około 60–80 minut, aż wyrośnie.Następnie ustawić piecyk na 190 stopni i piec około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb położyć na drewnianej deseczce i przykryć lnianą ściereczką do wystygnięcia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze