1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Śledzie – przepisy z kultowej restauracji Między Nami

(Fot. Robby Cyron)
(Fot. Robby Cyron)
Śledzie wbrew pozorom to nie tylko potrawa wigilijne. Można i warto jeść je nie tylko od święta. Oto przepisy na śledzie, które polecają Ewa Moisan i Beata Blaibel, właścicielki restauracji Między Nami w Warszawie.

Śledź Mutti

Składniki

  • 4 matiasy
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • ½ ugotowanego selera
  • 1 jajko na twardo
  • 0,5 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 100 g smażonej wołowiny

Zalewa

  • 100 ml octu
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru

Śledzie namoczyć w zalewie do 24 godzin. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.

Sos do śledzi

Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.

  • 150 ml wody z kiszonych ogórków
  • 120 g majonezu
  • 100 ml śmietanki
  • 30 g kaparów
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i dodać do pozostałych składników pokrojonych w kostkę. Całość znów wymieszać. Gotowy sos przełożyć do naczynia ze śledziami i delikatnie wymieszać.

(Fot. Robby Cyron) (Fot. Robby Cyron)

Śledzie w czarnym aioli

Składniki

  • 4 matiasy

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie lub mleku do 24 godzin. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Na gotowe śledzie ułożyć czarne aioli, a następnie mus jabłkowy.

Aioli

Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.

  • 1 jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 50 ml hiszpańskiej lub włoskiej oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sepii, 2–3 łyżki ciepłej wody

Wszystkie składniki – oprócz oleju i oliwy – zmiksować blenderem w wąskim, długim naczyniu, po czym powoli wlewać zmieszaną oliwę z olejem, cały czas blendując.

Mus jabłkowy

Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.

  • 0,5 kg jabłek,
  • 50 ml wody,
  • 2–3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu z resztą składników od 10 do 15 minut. Gotowy mus odstawić do ostudzenia.

(Fot. Robby Cyron) (Fot. Robby Cyron)

Śledź w oleju lnianym

Składniki

  • 4 płaty śledzi
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju lnianego
  • sok z 1 cytryny
  • różowy pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Śledzie namoczyć w mleku od 6 do 24 godzin, w zależności od preferowanej słoności. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z resztą składników.

(Fot. Robby Cyron) (Fot. Robby Cyron)

Śledź w curry

Składniki

  • 4 matiasy
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 200 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 200 ml wody

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie lub mleku do 24 godzin. Namoczone osuszyć. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalać śledzie i pozostawić w zalewie na 24–48 godzin w lodówce. Zamarynowane śledzie pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki i wymieszać z salsą.

Salsa curry

Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.

  • ½ owocu mango
  • 1 jabłko
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść kolendry
  • ½ łyżki jalapeño
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Mango, jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jalapeño i kolendrę posiekać, wymieszać z resztą składników.

(Fot. Robby Cyron) (Fot. Robby Cyron)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Ambasada śledzia
Autopromocja
Ambasada śledzia Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze