1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ziemniaki w roli głównej – przepisy z książki „Ziemniak. Wyznanie miłości”

Ziemniaki Hasselback z pesto – przepis z książki „Ziemniak. Wyznanie miłości”(Fot. Ina-Janine Johnsen)
Ziemniaki Hasselback z pesto – przepis z książki „Ziemniak. Wyznanie miłości”(Fot. Ina-Janine Johnsen)
W książce Iny-Janine Johnsen, szefowej kuchni i blogerki kulinarna, autorki książki „Ziemniak. Wyznanie miłości” znajdziecie blisko 100 przepisów na dania z ziemniakami. Oto kilka z nich na dobry początek kulinarnej przygody z tą niepozorną bulwą.

Suflet ziemniaczany

Typ ziemniaków: mączyste.
Porcje: 4–6
Temperatura pieczenia: 180°C

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 100 ml śmietanki,
  • 100 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g startego sera,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 5 jajek

(Fot. Ina-Janine Johnsen) (Fot. Ina-Janine Johnsen)

Wysoką formę do pieczenia o pojemności około dwóch litrów nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Obierz je i przeciśnij przez praskę, gdy będą jeszcze ciepłe. Następnie przeciśnij ziemniaki przez sitko o drobnych oczkach.

Gdy ziemniaki się gotują, do rondelka wlej śmietankę oraz mleko i dodaj ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu, aż czosnek zmięknie. Zmiksuj ręcznym blenderem.

Do piure ziemniaczanego wlej ciepłe mleko z czosnkiem, zioła oraz przyprawy i dobrze wymieszaj.

Dodaj ser. Oddziel żółtka od białek i wlej do piure.

Białka ubij na sztywno i ostrożnie dodaj do masy ziemniaczanej.

Wlej masę ziemniaczaną do natłuszczonej formy i umieść ją na dolnym poziomie rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut, aż suflet dobrze wyrośnie i nabierze z wierzchu ładnego koloru. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika!

Ziemniaczane lefser na 1–2–3

Typ ziemniaków: ugotowane ziemniaki, najlepiej resztki.
Porcje: w zależności od liczby ziemniaków
(z 4 ziemniaków średniej wielkości zrobisz 12 lefser).

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki,
  • sól,
  • mąka pszenna

(Fot. Ina-Janine Johnsen) (Fot. Ina-Janine Johnsen)

Ziemniaki obierz i utłucz.

Posyp je odrobiną soli i zagniataj, dosypując mąkę, aż uznasz, że ciasto ma właściwą konsystencję.

Ciasto zwiń w wałek i podziel na kawałki wielkości niedużej miseczki. Rozwałkuj każdy z nich na cienki placek.

Smaż placki na gorącej i suchej patelni, przez kilka minut z każdej strony, aż na ich powierzchni zaczną się pojawiać jasnobrązowe plamy. Odwróć placki i smaż, aż plamki pojawią się także po drugiej stronie. Usmażone lefser przełóż na czysty ręcznik.

Placki podawaj na gorąco, najlepiej z odrobiną masła i cukru.

Kotlety ziemniaczane

Typ ziemniaków: dowolne, sałatkowe lub mączyste,
najlepiej resztki ziemniaków.
Porcje: 15 kotletów ziemniaczanych.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków – wystudzonych, obranych i tłuczonych,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte,
  • 50 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki,
  • 30 g startego parmezanu,
  • ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 10 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz

(Fot. Ina-Janine Johnsen) (Fot. Ina-Janine Johnsen)

Do miski włóż ugotowane ziemniaki, jajka, czosnek, mąkę, zioła, parmezan, sól i pieprz. Lekko mieszaj, aż uzyskasz kleistą masę.
Skosztuj jej i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.

Przygotuj panierkę: w głębokiej misce wymieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu.

W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu.

Kotlety ziemniaczane zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Wyłóż na półmisek.

Kotlety smaż na średnim ogniu, na odrobinie oliwy lub margaryny, przez 3–4 minuty z każdej strony.

Możesz odsączyć kotlety ziemniaczane na ręcznikach papierowych przed podaniem ich na półmisku. Jeśli obawiasz się, że ostygną, trzymaj je w piekarniku aż do zaserwowania.

Ziemniaki Hasselback z pesto

Typ ziemniaków: sałatkowe lub uniwersalne.
Porcje: 6–8
Temperatura pieczenia: 200°C

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 4 łyżki masła lub margaryny,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte,
  • płatki chili typu Aleppo,
  • pesto szpinakowe

(Fot. Ina-Janine Johnsen) (Fot. Ina-Janine Johnsen)



Roztop masło i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmażaj na wolnym ogniu w trakcie przygotowywania ziemniaków.

Ziemniaki umyj i osusz. Połóż czysty, złożony ręcznik kuchenny na blacie, a na nim ułóż równolegle do siebie dwie pałeczki lub słomki (szklane lub metalowe). Umieść pierwszy ziemniak pomiędzy patyczkami i pokrój go na cienkie plasterki. Tak samo postępuj z kolejnymi. Pałeczki zapobiegają przekrojeniu bulw do końca.

Ułóż ziemniaki w formie do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bulwy otworzą się podczas pieczenia.
Posmaruj je masłem czosnkowym, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz przez 40–50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie możesz kilka razy za pomocą pędzelka posmarować je masłem.
W trakcie pieczenia przygotuj pesto szpinakowe.

Posmaruj ziemniaki pesto i posyp odrobiną płatków chili z Aleppo. Jeśli nie masz chili z Aleppo, możesz zastąpić je innymi przyprawami: papryką, papryką wędzoną lub płatkami zwykłego chili.

Ziemniaczany fondant

Typ ziemniaków: sałatkowe lub uniwersalne.
Porcje: 4

Składniki:

  • 10–12 średnich ziemniaków,
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku,
  • 50 g masła,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany na grubsze plasterki,
  • 5 gałązek świeżego tymianku,
  • 100 ml wywaru lub bulionu warzywnego,
  • sól w płatkach

(Fot. Ina-Janine Johnsen) (Fot. Ina-Janine Johnsen)

Ziemniaki obierz i odetnij końcówki – powinny być płaskie. Przekrój bulwy w poprzek na połowy, by uzyskać mniejsze kawałki ziemniaków z dwoma płaskimi końcami.

Na dużą patelnię wlej połowę oleju oraz włóż połowę masła i zacznij je podgrzewać.

Gdy masło się zrumieni, ostrożnie ułóż ziemniaki na patelni jedną z płaskich stron do dołu.

Smaż ziemniaki, aż staną się z wierzchu złociste i chrupiące.

Obróć ziemniaki na drugą stronę. Włóż resztę masła na patelnię i rozłóż na nim czosnek oraz gałązki tymianku. Smaż jeszcze przez około 5 minut, aż druga strona też się zrumieni.

Dodaj bulion. Uważaj przy wlewaniu płynu do gorącego tłuszczu – będzie pryskał!

Przykryj patelnię pokrywką (ewentualnie folią aluminiową) lub umieść ją – bez pokrywki – w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. W obu przypadkach gotuj ziemniaki w wywarze do miękkości, przez 10–20 minut.

Wyjmij ziemniaki i przełóż je na półmisek. Posyp świeżym tymiankiem i solą w płatkach.

Są gotowe do podania! Jeśli nie zamierzasz serwować ich od razu, możesz przechowywać je przez pewien czas w ciepłym piekarniku.

Fot. Zwierciadlo.pl Fot. Zwierciadlo.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze