Dziś masz okazję wypróbować dwa przepisy z naszej nowej książki „Jemy zdrowo i smacznie”. W pierwszym znajdziesz popularny chlebek bananowy, który sprawdzi się i jako pożywne śniadanie, i jako ciasto do popołudniowej kawy. Drugi przepis to zupa krem z pieczonych pomidorów, która doda ci energii i rozgrzeje cię na przednówku. Smacznego!
Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 45 minut | Stopień trudności: łatwe | Liczba porcji: 20 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję:
132 kcal | 3 g białek| 21 g węglowodanów | 4 g tłuszczów
Składniki
- 2 banany (+ opcjonalnie 1 banan na wierzch)
- 60 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 70 g miodu
- 2 jajka
- 400 g mąki orkiszowej ciemnej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 190 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Banany rozgnieć widelcem w dużej misce, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, miód (najlepiej płynny) i jajka. Ubij. Dodaj pozostałe składniki: mąkę orkiszową, cynamon, mleko, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Ostatniego banana przekrój na pół, ułóż na wierzchu i piecz w temperaturze 165–175°C przez 40–45 minut.
Nasza rada
Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli po wyjęciu z ciasta patyczek jest wilgotny, piecz chwilę dłużej.
(Fot. materiały partnera)
Przygotowanie: 25 minut | Gotowanie i pieczenie: 50 minut | Stopień trudności: średnia | Liczba porcji: 4 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję:
134 kcal | 2 g białek | 9 g węglowodanów | 10 g tłuszczów
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 cebula
- 350 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego kminku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Czosnku nie obieraj; z główki odetnij około 1 cm z wierzchu. Skrop czosnek oliwą, owiń w folię aluminiową i ułóż razem z pomidorami na blasze do pieczenia. Pomidory skrop resztką oliwy i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C. Upieczony czosnek pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie obierz. Ząbki czosnku i upieczone pomidory zmiksuj blenderem na gładką masę. W garnku średnich rozmiarów rozgrzej klarowane masło i zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Zmiksowane pomidory z czosnkiem umieść w garnku i zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj bazylię, paprykę, tymianek i kminek. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
Nasza rada
Dla uzyskania delikatniejszego smaku przed zmiksowaniem dodaj do zupy 200 ml mleka kokosowego.
(Fot. materiały partnera)
Spodobały ci się te przepisy? Znajdziesz je w książce kucharskiej „Jemy zdrowo i smacznie”. Wejdź na naszą stronę – publikujemy tam setki darmowych przepisów.
Po sukcesach książki „Jemy zdrowo – szybko i prosto” na polskim rynku zdecydowaliśmy się wydać kolejny tom: „Jemy zdrowo i smacznie”. Co w nim znajdziesz? Więcej przepisów, które stworzyliśmy z myślą, by smakowały całej rodzinie, od juniorów po seniorów. Znajdziesz w niej 120 przepisów z powszechnie dostępnych składników. Poradzą sobie z nimi zarówno amatorzy, jak i doświadczeni kucharze i kucharki. Przy każdym przepisie podaliśmy wartość energetyczną i odżywczą dania.
Przepisy w książce podzieliliśmy na 6 kategorii: Śniadania i przekąski, Zupy, Obiady i kolacje, Pasty i pasztety, Zdrowe smakołyki i Zimny bufet. W pierwszym rozdziale znajdziesz pomysły słodkie i wytrawne śniadania, które dadzą ci energię na cały dzień, oraz na pyszne przekąski, po które możesz sięgnąć, kiedy dopadnie cię nagły głód. Rozdział drugi poświęcony jest pysznym i rozgrzewającym zupom, idealnym na przednówek. W najobszerniejszym rozdziale, poświęconym obiadom i kolacjom, coś dla siebie znajdą zarówno mięsożercy, jak i miłośnicy kuchni roślinnej. Osobny rozdział obejmuje pasty i pasztety do chleba, które uwielbiamy.
Książka kucharska „Jemy zdrowo i smacznie” dostępna jest tutaj: