Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa z brukselki i pomidorów

Składniki:

  • brukselka dowolna ilość, u mnie około 1/2 kg, ale może być mniej
  • marchew 1 sporej wielkości
  • ziemniaki 3 sporej wielkości
  • pietruszka ·1 średnia
  • seler 1/2 korzenia
  • cebula 2 średniej wielkości
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa do smażenia (ew. odrobina masła)
  • pomidory 2 puszki
  • pora kawałek zielonej części
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • starty korzeń świeżego imbiru 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • liście bazylii, liście jarmużu, liście młodej rzodkiewki, rzodkiewka do dekoracji, liście pietruszki itp. opcjonalnie

2 stycznia 2015 Przepisy redakcja
Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy.

Tę rozgrzewającą, gęstą zupę z brukselki z dodatkiem pomidorów robi się ekspresowo i jest bardzo prosta w wykonaniu. Najlepiej przyrządzić ją wspólnie z dziećmi – wtedy jest duża szansa, że zjedzą brukselkę bez mrugnięcia okiem : ) Zupa z brukselki i pomidorów  


Sposób przygotowania:

  •  Brukselkę obrać z wierzchnich, zabrudzonych lub zwiędniętych liści, opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na połówki lub ćwiartki.
  • W garnku z grubym dnem na kilku łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż do zeszklenia. Można też użyć w proporcjach 1:1 masła i oliwy.
  • Dodawać partiami pokrojone w jednakowej wielkości kostkę:  ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i pora. Przesmażyć, aż jarzyny zaczną lekko przywierać do dna.
  • Dodać brukselkę, czosnek, imbir i resztę przypraw, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Wlać do garnka zmiksowane pomidory oraz około 1 szklankę wody i gotować około 20 minut, aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (brukselka powinna pozostać al dente i nie rozpadać się)
  • Posiekać jarmuż, bazylię (lub inną zieleninę), dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę.
  • Doprawić, wyłożyć do miseczek i ozdobić świeżą rzodkiewką i młodymi liśćmi.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI