1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Prosto i pysznie. Przepisy Joanny Matyjek na świąteczne ciasta

Prosto i pysznie. Przepisy Joanny Matyjek na świąteczne ciasta

Sernik pływający Grażynki (Fot. Joanna Matyjek)
Sernik pływający Grażynki (Fot. Joanna Matyjek)
Najbardziej rodzinne polskie święto. Pachnące choinką, piernikiem i grzybami. Właściwie wszyscy czekamy na nie z niecierpliwością, choć teraz coraz rzadziej spoglądamy, czy za oknami jest biało lub świeci pierwsza gwiazdka. Niemniej atmosfera radości i przyjemność przebywania z najbliższymi pozostała. By jeszcze bardziej osłodzić ten czas, zachęcamy do skorzystania z przepisów Joanny Matyjek na świąteczne ciasta z książki „Słodkie co nieco”.

Galette des rois

Galette des rois to tradycyjne ciasto francuskie przygotowywane na Święto Trzech Króli. Jako że to francuska tradycja, to robi się je z ciasta francuskiego, a nadzienie tworzy masa migdałowa. Do środka masy, jeszcze przed pieczeniem, można włożyć porcelanową figurkę lub całego migdała. Tradycja głosi, że ten, kto trafi na figurkę, zostaje królem na resztę dnia i nocy.

Galette des rois (Fot. Joanna Matyjek) Galette des rois (Fot. Joanna Matyjek)

Składniki

na ok. 6 porcji

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 200 g całych migdałów,
  • 140 g masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka rumu,
  • porcelanowa, malutka figurka lub migdał.

Do dekoracji:

  • 1 żółtko do posmarowania ciasta.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Prostokątne ciasto francuskie składamy na pół i kroimy na dwa kwadraty.

Przykładamy talerz i odrysowujemy dwa okręgi.

Migdały mielimy, dodajemy masło, cukier, żółtko i rum. Mieszamy lub miksujemy wszystkie składniki razem, aż powstanie migdałowa masa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Na papierze układamy pierwszy okrągły płat ciasta francuskiego. Nakładamy masę migdałową, pozostawiając ok. 1 cm wolnej powierzchni dookoła brzegów ciasta. Wkładamy figurkę lub migdał. Przykrywamy ciasto drugim kawałkiem i zlepiamy brzegi (możemy zrobić ozdobne falbanki).

Ostrym możemy kroimy ozdobne nacięcia na cieście. Następnie smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 25–30 minut na złoty kolor.

Ciasto podajemy ostudzone. Masa w środku powinna zastygnąć. Jeśli pokroimy gorące ciasto, masa wypłynie.

Piernik z makiem i śliwką

To kolejne tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto. Bez niego trudno wyobrazić sobie święta. Porządny piernik, a dodatkowo z makiem, który kryje w sobie konfiturę śliwkową, jest pyszny! Możecie udekorować go rozpuszczoną czekoladą albo serkiem śmietankowym z cynamonowymi ciasteczkami.

Piernik z makiem i śliwką (Fot. Joanna Matyjek) Piernik z makiem i śliwką (Fot. Joanna Matyjek)

Składniki

Na formę 15x25 cm

Piernik:

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka maku,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżka kakao.

Do przełożenia ciasta:

  • 200 g powideł śliwkowych.

Do dekoracji:

  • 250 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • ozdobne pierniczki.

Przygotowanie

Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy.

Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao.

Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180ºC. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.

Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki.

Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.

Sernik pływający Grażynki

Ten sernik przenosi nas do lat dzieciństwa. Sprawia, że przypominają nam się beztroskie dni, kiedy mogliśmy wszystko, nie musieliśmy nic, a życie ogarniali Rodzice. Sernik pływający jest porządnie smaczny i emocjonalnie otulający. Uwielbiam go.

Sernik pływający Grażynki (Fot. Joanna Matyjek) Sernik pływający Grażynki (Fot. Joanna Matyjek)

Składniki

Na formę 25x40 cm

Spód:

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 20 g smalcu,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera śmietankowego na sernik,
  • 100 ml oleju,
  • 150 g cukru,
  • 600 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 6 białek,
  • 150 g cukru.

Przygotowanie

Zagniatamy składniki na spód. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy spód blachy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i łączymy ze sobą na niskich obrotach. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy sernik godzinę w temperaturze 180ºC.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno.

Na upieczony sernik wykładamy ubite białka i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie, stanie się zwarty.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Słodkie co nieco
Autopromocja
Słodkie co nieco Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze