Dieta rozgrzewająca

fot.123rf

Lekarze twierdzą, że do ich gabinetów najczęściej trafiają osoby wewnętrznie wychłodzone. Wszystkiemu winna zbyt wyziębiająca dieta, która doprowadza do miażdżycy naczyń krwionośnych.
Ludzki organizm wyziębia przede wszystkim surowa woda, ale też oranżady, cole czy toniki. Wyziębiają przyprawy i produkty słone oraz kwaśne. Chłodne są też wszystkie surowe warzywa i owoce oraz sporządzane z nich surówki i sałatki. Co zatem rozgrzewa? Przede wszystkim czosnek, cebula, por, przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kurkuma, pieprz czy chilli.

reklama

Także kawa naturalna i mięsa, takie jak jagnięcina, baranina, wołowina czy cielęcina.

Trzeba jednak pamiętać, że zbyt długo stosowana dieta rozgrzewająca prowadzi do przegięcia w drugą stronę. Warto wtedy postawić na produkty neutralne, czyli np. ugotowane owoce i warzywa. Jak się okazuje, w naszym klimacie najlepsza będzie zupa z dużą ilością warzyw lub duszone warzywa z małą ilością mięsa.

Źródło: Jan Pokrywka, Filip Żurakowski, „Na zdrowie! Jak osiągnąć harmonię ciała, ducha i umysłu”, Sensus 2014

 

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »