1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Yerba jest modna. Jak parzyć yerba mate, by była smaczna?

Yerba jest modna. Jak parzyć yerba mate, by była smaczna?

Jak parzyć yerba mate, by była smaczna? Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze wody. (Fot. iStock)
Jak parzyć yerba mate, by była smaczna? Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze wody. (Fot. iStock)
Yerba mate to więcej niż napar, to styl życia. Rytuał parzenia i picia jest równie ważny jak sam napój. Sprawdź, jak parzyć yerba mate.

Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Yerba mate zawiera naturalną kofeinę, witaminy, minerały i duże ilości antyoksydantów. Wspiera odporność, przyspiesza metabolizm, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Z tego względu warto ją pić w okresach obniżonej odporności lub kiedy czujemy zmęczenie i obniżenie koncentracji.

Parzenie yerba mate

Yerba mate to nie tylko napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, ale także cała kultura parzenia, podawania i picia tego napoju. Najlepiej parzyć yerba mate zgodnie z tradycją, wykorzystując charakterystyczne akcesoria, czyli tykwę i bombillę. Tykwa to specjalne naczynko - ceramiczne, z drewna palo santo lub z bydlęcego rogu. Bombilla zaś to rurka ze stali nierdzewnej zakończona filtrem, dzięki której liście yerba mate nie będą dostawały się nam do ust.

Jak zaparzać yerba mate?

Parzenie liści yerba mate odbywa się podobnie do parzenia herbaty, zwłaszcza zielonej herbaty, kiedy trzeba uważać na temperaturę wody, którą zalewamy liście. W przypadku yerba mate to właśnie odpowiednia temperatura wody w czasie parzenia decyduje o jej smaku.

Yerba mate sposób przygotowania

  1. Jedną łyżeczkę liści yerba mate wsypujemy do tykwy, przechylamy ją nieco, tak aby liście znalazły się w jednej części naczynka.
  2. Bombillę wkładamy do środka, tak aby nie była zanurzona w liściach.
  3. Zalewamy liście niewielką ilością wody w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, czekamy chwilę, aby liście wchłonęły wodę.
  4. Dolewamy wodę, aby wypełnić tykwę. Po chwili napar jest gotowy do picia.
  5. Po wypiciu można zalać liście yerba mate ponownie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze