1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Nie tylko rytualne kakao. Te czekoladowe napoje sprawią, że twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy

(Fot. Cavan Images/Getty Images)
(Fot. Cavan Images/Getty Images)
Kakao i czekolada na gorąco to napoje wręcz stworzone na chłodne zimowe miesiące. Zwłaszcza pite pod ciepłym kocem w towarzystwie świątecznej komedii romantycznej. Jeśli zastanawiacie się, jak uprzyjemnić sobie długie wieczory, oto 4 przepisy na czekoladowe napoje, które natychmiastowo poprawią humor. Smacznego!

Kakao to produkt must-have, w który dobrze jest się zaopatrzyć na zimowe miesiące. Nie tylko idealnie rozgrzewa, lecz także ma wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera m.in. witaminy (z grupy B i PP), kwas foliowy, magnez, żelazo czy wapń, a także fenyloetyloaminę, tzw. hormon miłości (tak, tak – kakao to afrodyzjak). Do tego koi system nerwowy i działa relaksująco, a jednocześnie usprawnia procesy myślowe i pobudza (dlatego odradzamy jego picie przed snem).

Właściwości kakao doceniane były już tysiące lat temu, a Majowie nazywali je napojem bogów. Nic dziwnego, że jego picie doczekało się własnej ceremonii. Mowa o ceremonii kakao, kiedy to wspólnie spożywa się sporządzony napój – tzw. kakao ceremonialne – nierzadko przy tym tańcząc, śpiewając i wypowiadając przeróżne intencje. Jednak aby móc mówić o kakao ceremonialnym, musi ono pochodzić jedynie z oryginalnych rodzajów kakaowca, które nie zostały zmodyfikowane przez człowieka. Kakao ceremonialne ma postać twardych, kruszących się bloków, których formę przyjmują zmielone – uprzednio sfermentowane i ususzone – ziarna kakaowca.

Więcej o kakao ceremonialnym i samej ceremonii przeczytasz w poniższym artykule.

Jednak nie tylko kakao jest pełne dobrodziejstw. Czekolada także zawiera substancje, które są korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim czekolada gorzka. Ma ona bowiem największą zawartość drogocennego kakao. Badania naukowców potwierdzają, że czekolada gorzka zawiera m.in. flawonoidy – substancje, które zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym sercowo-naczyniowych. Ponadto jest źródłem magnezu oraz podnosi poziom serotoniny we krwi.

Oczywiście gorzka czekolada na gorąco z dodatkiem dużej ilości cukru, bitej śmietany czy słodkich pianek już nie będzie taka zdrowa (zwłaszcza że ta odmiana czekolady także zawiera cukier oraz spore ilości tłuszczu, o czym często zapominamy), ale zimą, gdy świat spowijają ciemność i mróz, przymykamy oko na małe grzeszki. Dlatego też, jeśli od czekolady gorzkiej wolisz mleczną, nie wahaj się ani chwili i do przygotowania pysznego czekoladowego napoju wybierz właśnie ją. Z pewnością nie będzie tak zdrowa jak gorzka, jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a natychmiastowo poprawi humor (to akurat jest udowodnione naukowo!).

Poniżej 4 przepisy na pyszne czekoladowe napoje: ceremonialne kakao oraz 3 czekolady na gorąco (nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do ich przygotowania – zamiast czekolady – także użyć kakao). A jeśli od czekolady na gorąco wolisz rozgrzewający napar, koniecznie sprawdź nasze przepisy na 3 napary.

Ceremonialne kakao – napój bogów

Składniki

  • szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 20–30 g oryginalnego, pełnotłustego kakao w bloku (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • przyprawy wedle uznania, np. chili, wanilia, cynamon, kardamon
  • łyżeczka lub dwie miodu

Sposób przygotowania

Podgrzej wodę lub mleko roślinne w rondelku. Rozdrobnij kakao nożem i dodaj je do rondelka. Podgrzewaj kakao, mieszając, aż się rozpuści. Dodaj przyprawy wedle uznania, a następnie wszystko zblenduj. Na koniec dodaj miód. Gotowe!

P.S. Jeśli chcesz poczuć namiastkę ceremonii kakao, możesz przygotowywać napój, myśląc o konkretnej intencji lub śpiewając.

Gorąca czekolada z masłem orzechowym – dla nieliczących kalorii

Składniki

  • szklanka ulubionego mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • pół tabliczki czekolady (liczba kostek i rodzaj czekolady tak naprawdę zależą od ciebie i twoich preferencji smakowych)
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub cukru
  • opcjonalnie: bita śmietana

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzej mleko wymieszane ze śmietanką i ewentualnie miodem/cukrem, a następnie dodaj kostki czekolady. Gdy się rozpuszczą, dołóż masło orzechowe i mieszaj do połączenia składników. Podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie przelej całość do ulubionego kubka i udekoruj bitą śmietaną.

Gorąca czekolada z chilli i cynamonem – coś na rozgrzanie

Składniki

  • szklanka ulubionego mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • pół tabliczki czekolady (liczba kostek i rodzaj czekolady tak naprawdę zależą od ciebie i twoich preferencji smakowych)
  • ⅓ łyżeczki mielonego chili
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub cukru

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzej mleko wymieszane ze śmietanką i ewentualnie miodem/cukrem, a następnie dodaj kostki czekolady. Gdy się rozpuszczą, wsyp chili oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, a gdy czekolada zgęstnieje, przelej całość do kubka i pij ze smakiem w nawet najbardziej mroźny dzień!

(Fot. Enrique Díaz/7cero/Getty Images) (Fot. Enrique Díaz/7cero/Getty Images)

Gorąca czekolada z wiśniówką – wersja dla dorosłych

Składniki

  • szklanka ulubionego mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • pół tabliczki czekolady (liczba kostek i rodzaj czekolady tak naprawdę zależą od ciebie i twoich preferencji smakowych)
  • ok. 50 ml wiśniówki
  • opcjonalnie: kilka nasączonych lub kandyzowanych wiśni
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub cukru

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzej mleko wymieszane ze śmietanką i ewentualnie miodem/cukrem, a następnie dodaj kostki czekolady. Gdy się rozpuszczą, zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj wiśniówkę. Na dnie wysokiej szklanki ułóż wiśnie i zalej je gorącą czekoladą. Na wierzch możesz wyłożyć bitą śmietanę. Dla względów estetycznych możesz posypać ją startą czekoladą. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze