1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

3 napary dla jesieniary

Wieczór pod kocem z książką i rozgrzewającym naparem? My jesteśmy na tak! (Fot. iStock)
Wieczór pod kocem z książką i rozgrzewającym naparem? My jesteśmy na tak! (Fot. iStock)
Jeśli uwielbiasz szelest liści pod stopami, pięknie pachnące świeczki, miękkie swetry, grube szale i czytanie książek lub oglądanie filmów pod kocem – możesz śmiało nazywać się jesieniarą. Do pełni szczęścia brakuje ci tylko pysznego naparu. Oto 3 przepisy na jesienne napary, które rozgrzeją ciała i poprawią humor. Smacznego!

Rozgrzewający napar imbirowy

Składniki

  • ok. 3–4 cm korzenia imbiru
  • kilka (6–7) goździków
  • plasterek pomarańczy
  • plasterek cytryny
  • miód albo sok malinowy – tyle, ile potrzebujesz
  • szczypta cynamonu
  • 2 nasionka kardamonu
  • opcjonalnie: plasterek jabłka
  • woda

Sposób przygotowania

Imbir zetrzyj na tarce – im mniejsze oczka, tym napar będzie ostrzejszy (supermoc można osiągnąć, zalewając ciepłą wodą i zostawiając na noc wiórki imbiru).

Następnie włóż imbir wraz z przyprawami do dużej szklanki albo ulubionego kubka, zalej gorącą wodą, przykryj talerzykiem i odstaw na 6–7 minut. Następnie dodaj owoce i dosłódź do smaku.

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Pigwowy napar z imbirem

Składniki

  • kilka plasterków pigwy
  • łyżeczka cukru
  • ok. 3–4 cm korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • gałązka rozmarynu
  • miód
  • woda

Sposób przygotowania

Do kubka wrzuć plasterki pigwy, zasyp je łyżeczką cukru i odstaw na około pół godziny, tak by pigwa lekko puściła sok. Następnie dodaj do pigwy starty na tarce korzeń imbiru, laskę cynamonu i gałązkę rozmarynu. Zalej wszystko gorącą wodą, przykryj i odstaw do zaparzenia na około 10 minut.

Napar możesz dosłodzić miodem, ale pamiętaj, by dodać go dopiero, gdy będzie miał temperaturę około 40ºC – wtedy zachowa najlepszy smak i wszystkie wartości odżywcze.

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Balijski napar z imbirem i kurkumą

Składniki

  • ok. 4–5 cm korzenia imbiru
  • ok. 4–5 cm korzenia kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1–2 cytryny (lub limonki)
  • miód – tyle, ile potrzebujesz
  • 2 szklanki wody

Do wykonania naparu potrzebna będzie gaza.

Sposób przygotowania

Obierz korzeń imbiru i kurkumy (najlepiej w rękawiczkach, by nie pobrudzić rąk) i gotuj z pieprzem ok. 10 min (mniej więcej do momentu, aż woda zabarwi się na żółto). Następnie zblenduj wywar i przeciśnij go przez gazę. Dopraw cytryną i miodem do smaku.

W ten sposób otrzymasz bardzo intensywną miksturę, dlatego rekomendujemy rozrabiać ją w wodzie – pół na pół – by otrzymać napar, ewentualnie pić co rano na zimno jako szot na odporność.

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze