Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Obieramy marchewki i trzemy je na tarce. Jeśli ser wymaga starcia – do dzieła! Do średniej miski wrzucamy ryż, marchew, ser, przyprawy. Mieszamy wszystko łyżką. Do innej miseczki wbijamy jajka, ubijamy je na gładką masę i dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko łyżką. Jeśli mamy kawałek ugotowanego mięsa lub brokuły, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Smarujemy foremki masłem, wypełniamy po brzegi. Pieczemy babeczki przez 15 minut.
Składniki
Na 6 sztuk:
szklanka ugotowanego ryżu
2 marchewki
pieprz świeżo mielony do smaku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (jeśli lubicie)
masło do wysmarowania foremek
2 jajka
szklanka startego żółtego sera.