Bądź sprytniejszy od cukrzycy

123rf.com

Zwiększająca się zachorowalność na cukrzycę, a także śmiertelność z powodu tej choroby jest problemem globalnym. Prognozuje się, że już wkrótce cukrzyca stanie się siódmą przyczyną zgonów na świecie.
W sytuacji, gdy kampanie informacyjne, pochłaniające ogromne środki finansowe, nie przynoszą zadowalających rezultatów, szczególnie ważna staje się aktywna profilaktyka polegająca przede wszystkim na wprowadzaniu działań zapobiegawczych. Wśród działań tych najistotniejszymi są wyciszenie istniejącego przewlekłego stanu zapalnego w organizmie oraz kształtowanie prawidłowych wzorców odżywiania, które będą utrwalane i – co ważne! – przekazywane dzieciom.

reklama

Według definicji zaproponowanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, określanym jako hiperglikemia. Ten utrzymujący się przez dłuższy czas wysoki poziom cukru we krwi przyczynia się również do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji do choroby niedokrwiennej serca, choroby tętnic mózgowych i obwodowych. Według WHO ok. 50–80% pacjentów z cukrzycą umiera przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Choroby układu krążenia stanowią pierwszą co do częstości przyczynę śmierci w Polsce i na świecie.

Skąd się bierze cukrzyca typu 2?

Szybkie tempo życia i związane z tym spożywanie coraz bardziej przetworzonej żywności, stres, brak czasu na relaks i zaniedbanie ruchu na świeżym powietrzu to tylko niektóre z wielu czynników odpowiedzialnych za rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę typu 2 w Polsce i na świecie. Do rozwoju tej choroby prowadzić mogą także: przewlekły stan zapalny oraz niedostateczne dotlenienie organizmu. O ile w przypadku niezdrowego stylu życia wiele zależy od nas samych, o tyle w walce ze stanem zapalnym i niedotleniem potrzebujemy wsparcia. Podpowiadamy, co zrobić, by skutecznie zawalczyć o swoje zdrowie i uchronić się przed cukrzycą lub zatrzymać rozwój choroby.

Przyczyna 1: stan zapalny

Powodem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie człowieka mogą być infekcje wirusowe, pasożytnicze oraz spożywanie pokarmów wywołujących nietolerancje pokarmowe.

W tym ostatnim przypadku – jeśli spożywamy pokarmy, których nasz organizm nie toleruje – w organizmie pojawiają się mediatory stanu zapalnego. Wśród nich jest między innymi czynnik TNF-α, który zwiększa insulinooporność tkanek (i przyczynia się do rozwoju otyłości). Utrzymywanie się insulinooporności przez kilka lat to pierwszy krok do rozwoju cukrzycy typu 2. Dodatkowo nadmiar insuliny we krwi powoduje uszkodzenia arterii i pobudza przez to reakcje naprawcze, podwyższa poziom LDL (tzw. złego cholesterolu), zmniejsza poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) i prowadzi do powstania płytki miażdżycowej. Ponadto – jak podają Agatha i Calvin Trash (uznani lekarze, autorzy licznych publikacji i założyciele Instytutu Edukacji Zdrowotnej w stanie Alabama – Uchee Pines) – nadmiar insuliny we krwi u kobiet zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »