O cukrze bez słodzenia

123rf.com

Z roku na rok przybywa chorych na cukrzycę. Niektórzy nazywają ją nawet epidemią XXI wieku. Winę za to ponosi głównie nasz tryb życia – przestrzegają specjaliści
Dr PARTAP S. CHAUHAN – specjalista medycyny ajurwedyjskiej z Instytutu Jiva Ayurveda.
Według Ajurwedy za cukrzycę są odpowiedzialne zaburzenia trawienia w obrębie doszy kapha wywołane nieprawidłowym stanem agni (ognia trawiennego), co prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Z kolei charakterystyczne przy cukrzycy zmęczenie, kłopoty z oczami oraz suchość skóry i problemy z jej gojeniem się to efekt rozregulowania doszy vata. Terapia prowadzona pod kontrolą lekarską to w przypadku tej choroby rzecz bezdyskusyjna. Warto jednak wiedzieć, że zarówno poziom cukru we krwi, jak i dolegliwości towarzyszące cukrzycy można zredukować prostymi sposobami. Np. dzięki kurkumie. Kupujemy w aptece puste opłatki lub kapsułki, napełniamy je kurkumą i zażywamy 2−3 razy dziennie kilka minut przed posiłkiem. Po miesiącu kontrolujemy poziom cukru we krwi. Często po takiej kuracji u osób z cukrzycą insulinozależną spada zapotrzebowanie na insulinę. Podobny rezultat możemy uzyskać także dzięki miksturze z 1/2 łyżeczki sproszkowanych liści laurowych, 1/2 łyżeczki kurkumy i łyżki żelu aloesowego. Zażywamy ją dwa razy dziennie przed obiadem i kolacją. Nadmiar doszy vata usuną zaś masaże ciepłym olejem sezamowym, co błyskawicznie poprawi także stan skóry. Pamiętajmy, że nieoceniony w walce z cukrzycą jest umiarkowany ruch.

reklama

WODA MIEDZIANA

Cukrzycy oraz osoby zagrożone cukrzycą powinni popijać w ciągu dnia tzw. mineralną wodę miedzianą. Przygotujemy ją, wlewając wieczorem filiżankę wody do czystego, wyparzonego naczynia z miedzi. Rano woda będzie gotowa do wypicia. Można ją zastąpić specjalnymi herbatkami dla diabetyków, np. Diabetes Tea, które wspomagają procesy trawienne i eliminują z organizmu toksyny.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »