Lubię ugotować garnek dobrej zupy.
Najpierw pojawia się na nią chęć.
Czasami niczym niezastąpiona.
Obmyślam składniki i przeglądam zakamarki mojej kuchni.
Sięgam po zapasy z zamrażarki.
Cieszę się na myśl o ciepłym nastroju w kuchni.
Lubię ten zupowy zapał i pielęgnuję go w sobie.
Bo zupa to coś bardzo domowego, bliskiego.
Daje poczucie bezpieczeństwa i cudownie syci.
W każdy czas.|Lubię ugotować garnek dobrej zupy.
Najpierw pojawia się na nią chęć.
Czasami niczym niezastąpiona.
Obmyślam składniki i przeglądam zakamarki mojej kuchni.
Sięgam po zapasy z zamrażarki.
Cieszę się na myśl o ciepłym nastroju w kuchni.
Lubię ten zupowy zapał i pielęgnuję go w sobie.
Bo zupa to coś bardzo domowego, bliskiego.
Daje poczucie bezpieczeństwa i cudownie syci.
W każdy czas.
Zupa z gąsek na gęsim rosole z lanymi kluseczkami
Składniki
- Rrosół
- skrzydła z gęsi
- marchewka
- pietruszka
- seler kawałek
- cebula
- korzeń imbiru plasterek
- pieprz czarny w ziarnkach 1 łyżeczka
- liście laurowe 2 sztuki
- sól do smaku
- woda 1 litr
- grzyby gąski mrożone 200 g
- Lane kluski
- jaja 2 sztuki
- mąka 3 łyżki
- kasza manna 1 łyżka
- sól szczypta
- woda z solą do gotowania klusek
Sposób przygotowania
- Jajka wybić do naczynia, wymieszać widelcem. Dodać mąkę, sól i kaszę. Mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest gęste, wlać nieco wody.
- Ciasto lać wąskim strumieniem na wrzącą wodę.
- Wyjmować z garnka łyżką cedzakową i od razu rozkładać na talerze.
- Mięso umyć, warzywa obrać i opłukać. Włożyć do garnka i zlać wodą. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień tak, aby rosół tylko „mrugał”. Dodać przyprawy i cebulę podpieczoną na patelni. Gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
- Przelać rosół przez sito do drugiego garnka, postawić na ogniu i dodać opłukane grzyby. Gotować 10 minut.
- Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Doprawić solą i świeżym pieprzem.
- Podawać z lanymi kluseczkami.