Dahl z fasolki mung

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 250 g fasolki mung; 2 i 1/4 litra wody; 1 papryczka chilli; 1 łyżka kminku; 1 łyżka nasionek gorczycy; 1,5 łyżki soli; 2 łyżki masła ghee; 1 łyżka zwykłego masła; 2–3 liście laurowe; 1,5 łyżki kurkumy; 2 łyżki startego świeżego imbiru.

reklama

Fasolkę mung uprażyć w garnku o grubym dnie, cały czas mieszając. Gdy zacznie brązowieć, przemyć na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż dahl zrobi się gęsty, od czasu do czasu mieszając.

W rondelku rozgrzać ghee, włożyć gorczycę, dodać przyprawy w następującej kolejności: kminek indyjski, posiekane chilli, imbir, kurkuma. Podczas prażenia mieszać.

Gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnieć, wyłożyć całość do zupy, zamieszać i przykryć. Przed podaniem można posypać kilkoma ziarnkami kminku.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »