Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
21 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Dahl z fasolki mung

Składniki na 4 porcje: 250 g fasolki mung; 2 i 1/4 litra wody; 1 papryczka chilli; 1 łyżka kminku; 1 łyżka nasionek gorczycy; 1,5 łyżki soli; 2 łyżki masła ghee; 1 łyżka zwykłego masła; 2–3 liście laurowe; 1,5 łyżki kurkumy; 2 łyżki startego świeżego imbiru.

Fasolkę mung uprażyć w garnku o grubym dnie, cały czas mieszając. Gdy zacznie brązowieć, przemyć na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż dahl zrobi się gęsty, od czasu do czasu mieszając.

W rondelku rozgrzać ghee, włożyć gorczycę, dodać przyprawy w następującej kolejności: kminek indyjski, posiekane chilli, imbir, kurkuma. Podczas prażenia mieszać.

Gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnieć, wyłożyć całość do zupy, zamieszać i przykryć. Przed podaniem można posypać kilkoma ziarnkami kminku.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI