Francuskie sakiewki z jabłkami

reklama

Składniki
  • mrożone ciasto francuskie po 300 g 4 płaty
  • jabłka (kwaśne) 1-2 sztuki
  • surowa masa marcepanowa 30 g
  • orzechy laskowe (grubo posiekane) 30 g
  • rodzynki namoczone w rumie 30 g
  • cukier z cynamonem 2 łyżki stołowe
  • białko do posmarowania 1 szt
  • żółtko do posmarowania 1 sztuka
Sposób przygotowania

1. Ciasto rozmrozić i ułożyć jego płaty jeden na drugim. Następnie rozwałkować je do powierzchni ok. 40×20 cm i podzielić na 8 kwadratów o wielkości ok. 10×10 cm.

2. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Masę marcepanową również pokroić w kostkę. Kawałki marcepanu i jabłek kłaść na kwadratach z ciasta razem z orzechami laskowymi i osączonymi z rumu rodzynkami. Na końcu posypać nadzienie cukrem zmieszanym z cynamonem.

3. Wszystkie rogi każdego z kwadratów posmarować białkiem, zagiąć je do środka i dokładnie skleić ze sobą brzegami.

4. Układać kwadraty na blasze do pieczenia opłukanej uprzednio zimną wodą. Posmarować ciastka roztrzepanym żółtkiem i piec na złoty kolor w temperaturze około 200 stopni. 

Więcej takich przepisów znajdziecie na Miele a la Carte 

Podsumowanie przepisu

 

Jabłka powinny być w miarę kwaśne. Nadają one ciastkom bardziej owocowy smak niż słodkie odmiany jabłek.