Grillowany ser halloumi z krewetkami i pastą z zielonego groszku

reklama

Składniki
  • ser halloumi 1 grubszy kawałek
  • krewetki Black Tiger 10 sztuk
  • świeży zielony groszek 300 g
  • świeża natka pietruszki pół pęczka
  • świeży szczypiorek pół pęczka
  • papryczka chili pół
  • cytryna
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • pieprz i sól
  • suszona wędzona papryka
  • oregano i ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa, imbir
Sposób przygotowania

1. Świeży groszek (surowy) przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy

cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Jeżeli nie macie

100% pewności co do świeżości groszku, na wszelki wypadek radzę podgotować

go kilka minut na parze.

 

2. Zmiksujcie całość, a następnie dodajcie kilka łyżek oliwy extra vergine

(Monini), i zmiksujcie składniki ponownie – aż do uzyskania gładkiej pasty.

 

3. Przygotujcie sos – wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą extra

vergine oraz glassą balsamiczną (Monini). Używam glassy, by uzyskać sos o

gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę

posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz,

oregano, wędzona papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir).

 

4. Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej

papryki.

 

5. Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.

 

6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi

(bez użycia dodatkowego tłuszczu) oraz krewetki.

 

7. Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster

halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.

 

8. Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz

talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu nadesłanego na nasz konkurs „Przez żołądek do serca” jest Szymon Kubicki.