Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Grillowany ser halloumi z krewetkami i pastą z zielonego groszku

Składniki:

  • ser halloumi 1 grubszy kawałek
  • krewetki Black Tiger 10 sztuk
  • świeży zielony groszek 300 g
  • świeża natka pietruszki pół pęczka
  • świeży szczypiorek pół pęczka
  • papryczka chili pół
  • cytryna
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • pieprz i sól
  • suszona wędzona papryka
  • oregano i ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa, imbir

15 lutego 2013 Przepisy Monika Stachura

Sposób przygotowania:

1. Świeży groszek (surowy) przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Jeżeli nie macie 100% pewności co do świeżości groszku, na wszelki wypadek radzę podgotować go kilka minut na parze.   2. Zmiksujcie całość, a następnie dodajcie kilka łyżek oliwy extra vergine (Monini), i zmiksujcie składniki ponownie - aż do uzyskania gładkiej pasty.   3. Przygotujcie sos - wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą extra vergine oraz glassą balsamiczną (Monini). Używam glassy, by uzyskać sos o gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz, oregano, wędzona papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir).   4. Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej papryki.   5. Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.   6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi (bez użycia dodatkowego tłuszczu) oraz krewetki.   7. Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.   8. Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Podsumowanie

Autorem przepisu nadesłanego na nasz konkurs "Przez żołądek do serca" jest Szymon Kubicki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI