Kaczka pieczona z krwawnikiem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
4 udka z dzikiej kaczki lub bażanta, ewentualnie perliczki 100 g drobnych grzybków (np. opieńków); 3 łyżki oleju rzepakowego; 3 łyżeczki posiekanych listków krwawnika; 1 łyżeczka posiekanej macierzanki; 1 pęczek świeżej
macierzanki; 3 kwiatostany
krwawnika; 2 szklanki bulionu.
(Czas przygotowania: 4 godziny wraz ze schładzaniem)|Składniki na 4 porcje:
4 udka z dzikiej kaczki lub bażanta, ewentualnie perliczki 100 g drobnych grzybków (np. opieńków); 3 łyżki oleju rzepakowego; 3 łyżeczki posiekanych listków krwawnika; 1 łyżeczka posiekanej macierzanki; 1 pęczek świeżej
macierzanki; 3 kwiatostany
krwawnika; 2 szklanki bulionu.
(Czas przygotowania: 4 godziny wraz ze schładzaniem)

reklama

Sposób przyrządzenia: Umyć skórę na udkach, ponacinać ją, posolić i oprószyć pieprzem. Obficie posypać posiekaną macierzanką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Olej rozgrzać na patelni lub w rondlu o grubym dnie. Schłodzone udka smażyć tak długo aż skóra zbrązowieje i zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać bulion, posiekane listki krwawnika i grzybki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 60 minut.

Wyłożyć na półmisek pełen aromatycznych ziół. Udekorować kwiatami krwawnika.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!