Dorada pieczona

Michał Kukawski

reklama

Składniki
  • dorada 2 sztuki
  • skórka starta z cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • ząbek czosnku 1
  • natka pietruszki 1
  • natki koperku 1/3
  • świeże oregano garść
  • świeża bazylia garść
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a
do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min.Smacznego.

Podsumowanie przepisu
Uwielbiam ryby. Te małe i te duże.
Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację.
Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku – świeże zioła, czosnek i cytrynka.
Tyle wystarczy do szczęścia.