Kuchennymi drzwiami: Co mi w dyni gra! Jesienne ciasto

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska

Mój afekt do dyni jest powszechnie znany. Chętnie się nim afiszuję. Nie wstydzę się dyniowego zauroczenia. Uważam jej obfitość kształtów i kolor za wyjątkowe. Smak uniwersalny i wszechstronny. |Mój afekt do dyni jest powszechnie znany. Chętnie się nim afiszuję. Nie wstydzę się dyniowego zauroczenia. Uważam jej obfitość kształtów i kolor za wyjątkowe. Smak uniwersalny i wszechstronny. |Mój afekt do dyni jest powszechnie znany. Chętnie się nim afiszuję. Nie wstydzę się dyniowego zauroczenia. Uważam jej obfitość kształtów i kolor za wyjątkowe. Smak uniwersalny i wszechstronny. |Mój afekt do dyni jest powszechnie znany. Chętnie się nim afiszuję. Nie wstydzę się dyniowego zauroczenia. Uważam jej obfitość kształtów i kolor za wyjątkowe. Smak uniwersalny i wszechstronny.
Z dynią w kuchni można wszystko. Naprawdę to nie przesada. A od dawna przymierzam się do zupy z dzieciństwa – dyniowa na mleku z lanymi kluseczkami. Co za smak! Tymczasem piekę ciasto. Ma tę zaletę, że się nie starzeje. A raczej starzeje smakowicie. Z każdym dniem nabiera smaku i jest przyjemnie wilgotne.

reklama

Jesienne ciasto z dynią

Składniki
  • dynia starta na tarce 250 g
  • mąka pełnoziarnista Lubella 200 g
  • cukier trzcinowy drobny 150 g
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jajka wiejskie 3 sztuki
  • masło 200 g
  • skórka otarta z pomarańczy 3 łyżki
  • sól szczypta
  • konfitura pomarańczowa 3 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C
  • W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cukier z wanilią,wymieszać.
  • Podgrzewać razem, aż cukier się rozpuści.
  • Zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, żółtka i dynię. Wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dyniowej dodawać stopniowo mąkę i mieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec ok.40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąc na kratkę i przestudzić.
  • Kiedy ciasto będzie jeszcze nieco ciepłe, posmarować cienko wierzch konfiturą pomarańczową i posypać cukrem pudrem.

Wszystkiego pysznego!