Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchennymi drzwiami: Jesienna tarta z grzybami leśnymi i mascarpone

Składniki:

  • Ciasto
  • mąka pełnoziarnista 200 g
  • masło 100g
  • żółtko 1
  • sól łyżeczka
  • Nadzienie grzybowe
  • grzyby leśne, u mnie pogrzybki 500g
  • cebula szalotka 2 sztuki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • mascarpone 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia 2 łyżki

Kiedy nadchodziły wrześniowe dni, wiadomo było, że będziemy wyprawiać się na grzyby. Szykowały się kosze, specjalne nożyki, kalosze i peleryny. Lubiłam te wyjazdy o świcie. W lesie snuła się jeszcze mgła, a na wrzosach osiadały jej krople. Słońce wychodziło leniwie i dopiero wtedy las ożywał. A my z rodzicami i dziadkami wybieraliśmy polanę na śniadanie. Niedługo kosze wypełniały się brązowymi główkami grzybów. A po powrocie do domu się działo!

Dzisiaj wspominam te czasy bardzo miło i szkoda mi, że na grzyby wybieram się tak rzadko… Ale kiedy już, to cały dom pachnie lasem i grzybami. Zapraszam na tartę o smaku lasu!

Jesienna tarta z grzybami leśnymi i mascarpone

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypać na blat. Dodać żółtko, sól i  masło pokrojone w kostkę. Nożem połączyć wszystkie składniki i krótko zagnieść.
  • Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Ciastem wylepić formę do pieczenia. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem. Piec 10 minut.
  • Zdjąć papier z grochem i zostawić ciasto w piecu jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
  • Grzyby oczyścić i każdy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym.
  • Na dużą rozgrzaną patelnię wyłożyć masło i grzyby. Smażyć kilka minut na dużym ogniu.
  • Dodać pokrojony czosnek i szalotki. Zmniejszyć ogień i smażyć razem 3 minuty. Dodać mascarpone i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie grzybowe,wyrównać i zapiec w piekarniku 20-25 minut.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI