Tagliatelle z borowikami
Fot. iStock
Już są. Jeśli nie znajdziemy ich w lesie to z pewnością na bazarach. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki – wylądują zapewne w grzybowej zupie lub w gęstym sosie do polewania ziemniaków. Część pójdzie do suszenia i do marynowania. A może warto do kwestii przyrządzania grzybów podejść nieco inaczej i zaczerpnąć pomysły z obcej kuchni? Chociaż idea połączenia grzybów z makaronem może być dla niektórych nie do przyjęcia… to trzeba przyznać, że smakują wyśmienicie!
Do włoskiego dania wystarczą funghi porcini (czyli borowiki). Podgrzybków tak naprawdę w Italii nie znają. Dlatego można eksperymentować i prawdziwki wymieszać z podgrzybkami – nie będzie oryginalnie, ale równie smacznie.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g tagliatelle (lub pappardelle)
- 450 g grzybów (twardych, suchych)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5-6 łyżek oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)