1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepisy Agnieszki Kręglickiej na dania z Lubelszczyzny

Przepisy Agnieszki Kręglickiej na dania z Lubelszczyzny

Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl
Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl
Restauratorka Agnieszka Kręglicka jest właścicielką siedliska pod Kazimierzem Dolnym. Wspólnie z mężem kultywują w nim tradycje kulinarne tego regionu. Oto trzy jej przepisy na potrawy inspirowane kuchnią Lubelszczyzny.

Pstrąg na porach w białym winie

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga,
  • 4 młode pory – białe części,
  • 4 łyżki masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • drobny szczypiorek,
  • sok z cytryny
Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl

Filety z pstrąga oczyść, posmaruj oliwą, posól. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Połóż rybę w posmarowanym oliwą naczyniu, przykryj folią i wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.

Pory pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej masło, lekko zeszklij pory, wlej wino, odparuj. Pory powinny pozostać jędrne. Dodaj śmietankę, gałkę i sól, sok z cytryny do smaku i łyżeczkę posiekanego szczypiorku.

Na porcji porów kładź upieczoną rybę. Podawaj z ziemniakami.

Cebularze

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej,
  • 25 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 80 g masła,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru

nadzienie:

  • 3 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • mak

Drożdże utrzyj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia.

Do miksera z hakiem do ciasta wsyp mąkę, dodaj sól, resztę mleka, rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Miksuj, aż ciasto będzie elastyczne, dolewając olej. Odstaw do wyrośnięcia.

Cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę, zamieszaj.

Ciasto ponownie zagnieć i podziel na kulki wielkości sporej śliwki, rozpłaszcz je, połóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw, aż urosną. Na środek placków kładź cebulę, niezbyt dużo. Brzeg posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, posyp makiem.
Piecz w piekarniku w 180°C, około 25 minut.

Rogaliki z różą

ciasto:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • konfitura z róży, gęsta marmolada z pigwy, z derenia lub z mirabelek

Dodatkowo:

  • żółtko i odrobina mleka do posmarowania ciasta,
  • cukier puder do posypania

Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl

Zagnieć szybko składniki ciasta na spójną, miękką masę. Podziel na cztery części, uformuj placki, włóż do torebki foliowej i schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.

W misce wymieszaj marmoladę z konfiturą różaną, do smaku. Sama róża jest bardzo intensywna, zaś połączona z dowolną kwaśną marmoladą daje nadzienie aromatyczne i bardziej złożone.

Rozwałkuj placki ciasta na grubość ok. 2 milimetrów, podsypuj mąką. Odrysuj koło od przyłożonego talerzyka (o średnicy 16-20 cm) i wytnij. Resztki ciasta połącz razem i zrób kolejny placek. Każde koło krój na 6–8 trójkątów.

Kładź łyżeczkę nadzienia na szerokim brzegu trójkąta i zwijaj go w ciasny rulonik. Brzegi rulonika zegnij do środka, by powstał rogalik.

Ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch surowych rogalików żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz około 20 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze