Kuchennymi drzwiami w rytmie slow: Jesienny porządek rzeczy.

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińs

Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.
|Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.
|Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.

W kuchni aromaty nasycone dojrzałą porą. Bogate i dalekie od wersji light. Jak ten omlet ze smażonymi grzybami. Dobry na każdą porę jesiennego dnia.

reklama

Omlet z grzybami leśnymi

Składniki
  • wiejskie jajka 3 sztuki
  • mleko 3 łyżki
  • ząbek czosnku roztarty z solą
  • tarty parmezan 100 g
  • szczypiorek pokrojony 1 łyżka
  • listki świeżego oregano 1 łyżka
  • pieprz i sól
  • masło do smażenia omletu 2 łyżki
  • leśne grzyby oczyszczone i pokrojone 100 g
  • szalotka mała
  • oliwa do smażenia grzybów 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Na patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną szalotke i podsmażyć. Dodać grzyby. Smażyć  kilka minut. Dodać do smaku sól i pieprz. Zdjąć z patelni do naczynia. Odstawić.
  • W kielichu blendera umieścić jajka, czosnek roztarty z solą, mleko, pieprz. Zmiksować. Dodać połowę parmezanu, szczypiorek i listki oregano. Wymieszać łyżką.
  • Masę wylać na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażyć omlet na średnim ogniu, zgarniając płynne jajka pod spód. Kiedy omlet jest prawie ścięty, wyłożyć grzyby i złożyć go na pół. Wyłożyć na ciepły talerz.
  • Posypać resztą parmezanu. Podawać z grzankami.
Podsumowanie przepisu