Caro i jej chleb z oliwkami

Tydzień temu było święto chleba i trochę historii a dzisiaj przepis na chrupiący chleb z oliwkami. Trochę czasochłonny, ale wbrew pozorom – bardzo prosty przepis!
Chleb z oliwkami Zaczyn:

reklama

  • 20 g świeżych drożdży
  • 55 g mąki
  • 10 g cukru
  • 90 ml letniej wody

Pozostałe składniki do chleba:

  • 600 g mąki
  • kopiasta łyżka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 100 g czarnych oliwek

Zacznij od wymieszania składników zaczynu, dbając o to, by dobrze rozpuścić drożdże letniej wodzie i  nie pozostawić żadnych grudek. Przykryj zaczyn czystą ścierką i odstaw go na 45 minut w ciche, spokojne i w miarę ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj do zaczynu mąkę, sól i część przygotowanej letniej wody. Nie dawaj całości, bo może się okazać, że nie będzie potrzebna. Wyrabiaj ciasto; jeżeli będzie zbyt sypkie, możesz dodawać resztę wody. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut. Przykryj wyrobione ciasto i pozostaw je na całą noc lub przynajmniej na 4 godziny w takich samych warunkach jak poprzednio. Połóż na blachę papier do pieczenia i posyp mąką stolnicę. Pokrój oliwki w plasterki. Ciasto wyłóż na stolnicę, rozbij trochę dłonią, ułóż na nim pokrojone oliwki i ukształtuj z ciasta kulę. Ułóż kulkę na blasze z papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na godzinę. Gdy chleb już wyrośnie, za pomocą bardzo ostrego noża, natnij go od góry w 3 miejscach na głębokość około 0,5 cm. Posyp go mąką i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na czas 30 minut, nie zapominając o zamieszczeniu pojemnika z wodą na dnie piekarnika, bo skórka chleba ładniej się zrumieniała i była chrupka. Gdy będziesz studzić chleb, zrób to najlepiej na ratce lub w najgorszym przypadku na drewnianej czystej desce.