Naleśniki z twarożkiem i syropem

reklama

Składniki
  • mąka 150 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • soda oczyszczona pół łyżeczki
  • mleko 250 ml
  • jajko jedna sztuka
  • olej do smażenia dwie łyżki
  • orzechy włoskie 40 g
  • syrop klonowy 50 ml
  • syrop z żurawin 50 ml
  • sok z pomarańczy
  • suszone owoce lub żurawiny
  • twarożek śmietankowy 100 g
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą. Dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką. Odstawić ciasto na 20 minut do napęcznienia. Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami, smażyć naleśniki wielkości dużego spodka.
  2. Orzechy włoskie posiekać i prażyć przez chwilę. Syropy klonowy i żurawinowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać cranberries i orzechy.
  3. Naleśniki podawać z twarożkiem i syropem żurawinowym. Udekorować plastrami pomarańczy i miętą.