Wrońska na słodko: Ciasto Twarogowe z Czereśniami i Śmietankową Polewą

Dawno temu, za domem moich dziadków rosło dorodne czereśniowe drzewo. Starsza siostra zwinnie wspinała się na nie, by nazrywać dla nas porcyjkę owoców. Czereśnie zbierała do garnuszka, a garnuszek, pamiętam jak dziś, był biały, emaliowany, z uszkiem. Smak tamtych czereśni utrwalił się we wspomnieniach jako iście niebiański i dziś próżno by szukać odmiany, która mogłaby im dorównać…
Czereśnie stworzono do jedzenia na surowo, a ciasto z ich udziałem to zwykle nienajlepszy pomysł. W wypiekach tracą, stają się wyblakłe i pozbawione aromatu. Jednak, reguła nie byłaby regułą, gdyby nie istniały odstępstwa. Dziś zapraszam na bardzo chlubny, czereśniowy wyjątek. Ciasto Twarogowe z Czereśniami i Śmietankową Polewą

reklama

Składniki
  • Owoce: czereśnie – 500-600g (waga przed wydrylowaniem) + trochę do dekoracji Ciasto: półtłusty twaróg śmietankowy – 200g mąka pszenna – 350g brązowy cukier – 110g proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki jajo XL – 1 szt. olej słonecznikowy – 5 łyżek mleko – 5 łyżek ekstrakt z wanilii – 1 łyżka Polewa: gęsta śmietana 18% – ½ szklanki jaja XL – 2 szt. cukier – 80g cukier z prawdziwą wanilią – ½ opakowania mąka ziemniaczana – 4 łyżeczki
Sposób przygotowania

Wykonanie:
Pokruszony twaróg, cukier, olej, mleko, ekstrakt z wanilii i jajo mieszamy mikserem. Dodajemy mąką przesianą wraz proszkiem do pieczenia i z całości zagniatamy elastyczne ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Składniki polewy mieszamy ze sobą. Na dnie natłuszczonej tortownicy umieszczamy ciasto. Rozkładamy na nim czereśnie i pokrywamy je polewą.
Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 190C. Po wystudzeniu możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.