Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Wegetariańska zupa Pho z makaronem ryżowym i tofu

Składniki:

  • 2 duże cebule (przepołowione i obrane) spory kawałek imbiru (obrany) 4 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego ew. kawałek korzenia selera laska cynamonu 5 goździków pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie) pół łyżeczki ziarenek kolendry 2 gwiazdki anyżu sos sojowy cukier trzcinowy sól, makaron ryżowy (płaskie wstążki),

Sposób przygotowania:

Cebule i imbir opalamy nad ogniem lub wkładamy na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Na patelni chwilę prażymy przyprawy (cynamon, anyż, goździki, pieprz). Warzywa obieramy, jeśli są duże – kroimy na pół albo na spore kawałki. Wrzucamy do garnka razem z przyprawami, cebulą i imbirem. Zalewamy zimną wodą (2,5 litra), doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym ogniu na 2-4 godziny (im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie bulion odcedzamy i zaczynamy przyprawianie: dodajemy sól, sos sojowy i cukier trzcinowy po trochu, szukając równowagi smaków. Mnie zazwyczaj wychodzi około 5 łyżek sosu i 2 łyżek cukru. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przekładamy do miseczek. Dodajemy papryczkę chilli lub srirachę (lub jedno i drugie), cebulę, marchewkę, tofu i kiełki. Zalewamy bulionem i posypujemy słuszną porcją ziół. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodatki do podania: tofu pokrojone w kostkę i smażone na odrobinie oleju (może być wędzone) cienkie piórka czerwonej cebuli, skropione wcześniej octem ryżowym lub sokiem z cytryny cienkie słupki z surowej marchewki lub marynowana marchewka* szczypiorek kolendra mięta kiełki fasoli mung papryczka chilli / sriracha cytryna lub limonka

Podsumowanie

Pyszny, warzywny bulion, który dzięki kilku przyprawom zmienia się w aromatyczną, słodko-kwaśno-słono-ostrą zupę, od której trudno się nie uzależnić. Dodatek ryżowego makaronu, świeżych ziół, surowych i lekko marynowanych warzyw i tofu czyni z niej pełnowartościowy, dość niskokaloryczny posiłek, który genialnie sprawdza się w chłodne dni.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI