Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Mus z ciemnej czekolady

Składniki na 8 porcji: 200 g ciemnej czekolady, 100 g masła, 200 g śmietanki 36-proc., 3 żółtka, 100 g drobnego cukru. Czas przygotowania: 40 min (dodatkowo 3 godz. chłodzenie).

Małą foremkę keksową wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Czekoladę zetrzeć na tarce, rozpuścić w gorącej kąpieli, dodać masło i mieszać, aż masy się połączą. Zimną śmietankę ubić mikserem. Do miski wyłożyć żółtka i cukier. Umieścić ją nad garnkiem z gorącą wodą, ubijać żółtka ok. 3–4 min, aż staną się gęste. Po 3–4 min zdjąć z garnka i ubijać jeszcze 4 min. Do masy jajecznej wlać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Połączyć z 1/3 ubitej śmietanki i powtórnie wymieszać, następnie – z pozostałą śmietanką, znów wymieszać i wyłożyć do keksówki. Pozostawić na noc w lodówce.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI