Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

Bakalland

Burak zawdzięcza swoje właściwości lecznicze betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Buraki w diecie oznaczają większą odporność organizmu i spowolniony proces starzenia się. W połączeniu z bakaliami są bombą witaminową, która przyda się nam na jesienną słotę.

reklama

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

Składniki:

  • 6 dużych buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeży tymianek
  • 100 g moreli – całe owoce Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut