Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Potrawka z kurczaka


12 stycznia 2011 Przepisy Dorota i Bogdan Biały
Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: kurczak podzielony na ćwiartki, 300 ml bulionu z kurczaka, łyżka mąki ryżowej, duża cebula, 2 marchewki, czerwona papryka, 125 g zielonego groszku, 5 gałązek selera naciowego, sok z 2 cytryn, 3 łyżki oliwy, łyżka świeżego, drobno pokrojonego imbiru, szklanka białego wina, szczypta chili. Czas przygotowania: 120 min plus marynowanie

Usunąć skórę z kurczaka, włożyć mięso do miski, zalać je wodą z sokiem z 2 cytryn, przykryć folią i odstawić na godzinę. Poszatkować cebulę i seler naciowy, obrane marchewki pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni zeszklić cebulę, dodać marchew, seler i pokrojoną w kawałki paprykę.

Smażyć 7–8 min, mieszając. W osobnym rondlu, na oliwie z imbirem i chili, podsmażyć wyjętego z wody i osuszonego kurczaka. Gdy będzie lekko brązowy, wyjąć. Do tłuszczu, który został po podsmażaniu kurczaka, dodać mąkę, a także – stopniowo i ciągle mieszając – białe wino.

Gdy alkohol odparuje, dodać bulion i gotować około 5 min. Do rondla ponownie włożyć kurczaka, dodać
warzywa z patelni oraz groszek, przykryć i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 1,5 godz.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI