Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tatar ze śledzia za kuchennymi drzwiami

Składniki:


  • płaty śledziowe solone 5 sztuk

  • jabłko 1 sztuka

  • ogórki kiszone 2 sztuki

  • sok cytrynowy 1 łyżka

  • kapary 1 łyżka

  • anchois s 2 filety

  • świeży koperek 1 pęczek

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa 3 łyżki

  • mleko do wymoczenia śledzi 500 ml


W grudniu ilość spożywanych w naszym kraju śledzi i innych ryb szybuje kosmicznie w górę. Nadrabiamy chude miesiące całego roku,kiedy to ryba jest świętem na niektórych stołach. Wegetarianie wywieszają swoje bojowe transparenty, ale nic z tego. Ryba zjedzona być musi! U siebie też zauważam wzmożony apetyt na śledzia i rybkę, nie tylko w galarecie. Poszukuję autentycznych matjasów i idę tropem karpia milickiego. Uruchamiam nadmorskie znajomości, żeby zdobyć dobrego turbota i sardele. Oczami wyobraźni widzę,jak kwasy Omega3 reperują mój móżg i chronią przed Alzheimerem. To działa! Biorę się więc za pysznego śledzia,co wszystkim nie tylko przed świętami polecam.

Tatar ze śledzia

Sposób przygotowania:

  • Śledzie wymoczyć w mleku przez 2 - 3 godziny, opłukać na sicie wodą.
  • Pokroić w drobniutką kostkę śledzie, anchois, jabłko i ogórki.
  • Przełożyć do miski, dodać kapary , oliwę, sok cytrynowy i doprawić pieprzem. Jeżeli potrzeba dodać sól i pokrojony koperek. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Podawać z chlebem na zakwasie.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI