Wytrawne racuchy wigilijne z grzybami

123rf.com

Składniki na 4 porcje: 12 dużych suszonych kapeluszy grzybów,
½ kg mąki, 1 jajko, świeży tymianek, sól i pieprz, ½ litra woda,
olej|Składniki na 4 porcje: 12 dużych suszonych kapeluszy grzybów,
½ kg mąki, 1 jajko, świeży tymianek, sól i pieprz, ½ litra woda,
olej

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy wodę, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając, dosypujemy po trochu mąki. Pod koniec dodajemy świeży tymianek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Grzyby wyjmujemy z zalewy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na patelni. To pyszna danie doskonale się sprawdza także jako dodatek np. do czerwonego barszczu.

reklama