Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały / Roladki drobiowe marynowane w herbacie
17 lutego 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Roladki drobiowe marynowane w herbacie

Składniki na 5 porcji: 0,5 kg fileta z indyka, puszka ananasów, świeży ananas, łyżeczka czarnej herbaty, olej do smażenia, 2–3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa, 1/2 kostki rosołowej, sól, pieprz, wykałaczki do spinania roladek. Czas przygotowania: 40 min plus 12 godz. marynowania

Mięso opłukać, pokroić w plastry. Otworzyć puszkę ananasów i zmiksować owoce wraz z sokiem. W niedużej miseczce zaparzyć bardzo mocną herbatę, dodać purée z ananasa. Zalać mięso marynatą herbaciano-ananasową i zostawić na noc w lodówce.

Po wyjęciu plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa przełożyć kawałkiem świeżego ananasa i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się zrumienią.

Następnie ułożyć je w płaskim rondlu, podlać bulionem z kostki rosołowej, dolać połowę marynaty i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI