1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zapiekane małże pod parmezanową pierzynką

Zapiekane małże pod parmezanową pierzynką

Składniki
  • małże 1 kg (1 opakowanie pakowanych próżniowo muli/omułków/małż)
  • białe wino 150 ml
  • ostra papryczka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki + odrobina do polania na koniec
  • świeżo starty parmezan 50 g
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • czerstwa bułka/chleb lub świeża tarta bułka 90-100 g
  • sok wyciśnięty z cytryny kilka kropel
Sposób przygotowania

Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i ewentualnie oskrobać.

Jeden ząbek czosnku drobno pokroić, dwa pozostałe przecisnąć przez praskę.

Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać.

Czerstwy chleb rozdrobnić w malakserze.

Oczyszczone mule umieścić w dużej, głębokiej patelni lub dużym garnku wraz z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku, jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią.

Mule odcedzić na sitku, zachowując płyn z gotowania.

Wyrzucić zamknięte muszle.

W misce umieścić chleb, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę natki pietruszki i dwie łyżki oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż. Masa powinna mieć konsystencję kremu; nie powinna być ani zbyt sucha i gęsta, ani zbyt płynna. Ze względu na zawartość parmezanu, masa nie wymaga dosalania. Ale warto spróbować ją na tym etapie i dostosować pod kątem własnych upodobań smakowych.

Piekarnik ustawić na tryb grillowania ze średnim grzaniem. U mnie drugi poziom z trzech możliwych.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

Ostrożnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa.

Każdą muszlę z mięsem wypełnić farszem i ułożyć na blasze. Następnie skropić odrobiną oliwy i soku z cytrynu.

Blachę z mulami wsunąć do nagrzanego piekarnika w jego górnej części. Zapiekać ok. 10 minut, do czasu, aż farsz zamieni się w złocistą, chrupiącą skorupkę.

Podawać od razu, na gorąco.

Podsumowanie przepisu
Danie pachnące i smakujące wakacjami, które przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Doskonale smakuje w towarzystwie lekko schłodzonego białego wina.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze