Zupa szpinakowa z wasabi i mleczkiem kokosowym

reklama

Składniki
  • szpinak (świeży albo mrożony) 500 g
  • bulion z włoszczyzny 1 l
  • czosnek 2 ząbki
  • mleczko kokosowe pół szklanki
  • pasta wasabi 2 łyzki
  • prażone płatki migdałów 1 garść
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania

Do gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem, gałką. Połowę zupy miksujemy. Następnie łączymy z resztą zupy niezmiksowanej. Dodajemy wasabi. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. 

Rada: Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.

Podsumowanie przepisu

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! 🙂 Uwielbiam tę zupę dzięki ostrości boskiego wasabi 🙂