Dieta dla cukrzyków – zasady ogólne

dieta dla cukrzykow
123 rf.com

Dieta dla cukrzyków musi być dostosowana do indywidualnego stanu zdrowia chorego. Jeżeli jesteś chory na cukrzycę, przyjmujesz insulinę lub środki doustne, to każdą zmianę w odżywianiu skonsultuj z lekarzem lub dietetykiem.
Wyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy: typ 1 i typ 2.

Cukrzyca typu 1 występuje u dzieci i młodych dorosłych i powstaje w wyniku uszkodzenia części trzustki wytwarzającej insulinę, co skutkuje jej niedostatkiem i koniecznością wstrzykiwania insuliny. Ten typ cukrzycy może być chorobą autoimmunologiczną, może być związany z genetyką albo z niektórymi wirusami.

Cukrzyca typu 2 występuje u dorosłych i w tym wypadku trzustka produkuje insulinę, ale komórki organizmu nie mogą z niej korzystać albo jest jej za mało. Leczenie polega na braniu odpowiednich leków – tabletek, które poprawiają wykorzystanie insuliny. Niektórzy chorzy muszą brać zastrzyki z insuliny. Cukrzyca typu 2 jest związana przede wszystkim z otyłością, otyłością brzuszną, wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem krwi, siedzącym trybem życia oraz cukrzycą w trakcie przebytej ciąży. Dlatego warto zadbać o odpowiednią wagę ciała, a więc konsekwentnie krok po kroku pozbywać się nadmiarowych kilogramów). Jeśli pojawiła się otyłość brzuszna, to sprawdź swój obwód talii: u kobiet nie powinien przekroczyć 80 cm, u mężczyzn – 94 cm.

dieta dla cukrzykow
123 rf.com

Wśród działań, które pomagają w zmaganiach z chorobą, jest m.in. odpowiednie odżywianie. W diecie dla cukrzyków należy konsekwentnie spożywać posiłki zawierające produkty zalecane (o produktach zalecanych w diecie dla cukrzyków czytaj tutaj) i unikać produktów niewskazanych (czego unikać w diecie czytaj tutaj).

Oprócz tego, co jemy, ważna jest także zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń związanych z jedzeniem, dbanie o uregulowane pory posiłków, odpowiednie przeżuwanie każdego kęsa i aktywność fizyczna. Wszystkie te działania wzmacniają trzustkę, regulują poziomu cukru we krwi i metabolizm płynów ustrojowych.

Zaleca się, by osoby chore na cukrzycę zwracały szczególną uwagę na właściwe przeżuwanie. Pomaga ono w lepszym wchłanianiu wszystkich składników odżywczych zawartych w posiłku. Można zacząć od przeżuwania jednego kęsa 5 razy przed połknięciem i z czasem zwiększyć do 15, 30 i więcej. Przeżuwanie zmniejsza ilość spożywanego jedzenia średnio o 20%. Dla chorych jest to niezmiernie ważne, ponieważ wiele z nich nadmiernie się objada, co powoduje nasilenie choroby. Stosując dietę dla cukrzyków i prawidłowo przeżuwając, z czasem łatwiej będzie zrezygnować ze zbyt obfitych posiłków.

Stwierdzono, że u diabetyków, którzy przez kilka miesięcy stosują odpowiedni sposób odżywiania i odpowiadający mu styl życia, następuje znaczna poprawa stanu zdrowia.