Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

123rf.com

Najlepsze śliwki po wysuszeniu stają się doskonałą przekąską lub dodatkiem do ulubionych dań. Wspaniale komponują się z jogurtem, babeczkami albo w kompozycji z mięsami, wzbogacając ich smak nutą słodyczy.
Śliwki suszone bardzo dobrze wpływają na metabolizm. Kilka sztuk zjedzonych po obiedzie wspomoże układ pokarmowy i wesprze procesy trawienne, nawet po ciężkostrawnym posiłku. Śliwki są więc doskonałe dla osób dbających o linię. Wspaniale smakują, a jednocześnie stanowią niezastąpione źródło cennego błonnika oraz licznych witamin. Śliwki są również naturalnym źródłem witaminy A, więc dobrze działają na wzrok.

reklama

Malownicze sady pełne rozłożystych drzew o intensywnych, zielonych kolorach położone są w słonecznym i gorącym Chile. Dzięki odpowiedniemu nasłonecznieniu śliwki na długo zachowują słodycz i nasyconą, charakterystyczną barwę. Aromat dojrzałych owoców unosi się nad sadami położonymi w jednym z najcieplejszych krajów Ameryki Południowej, skąd trafiają na nasze stoły w postaci suszonych śliwek od Bakalland. Cały sekret najwyższej jakości suszonej śliwki wynika ze sposobu drylowania. Śliwka Ashlock to niezwykła odmiana, w której za sprawą jednego nakłucia usuwana jest cała pestka – bez naruszania cennego miąższu. Dzięki temu suszony owoc pozostaje jędrny i soczysty oraz zachowuje jednolity kształ