Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Domowe pierniczki

Składniki:

500 g mąki pszennej,
200 g miodu,
50 g miodu gryczanego,

1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mleka,
1 łyżka sody,

2 jajka,
150 g masła,
opakowanie przyprawy do piernika

16235204 - christmas homemade gingerbread cookies over wooden table

Sposób przygotowania:

Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, studzimy. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z  sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z  pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i  odstawiamy na minimum pół godziny (maksymalnie na 6 godzin).  Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm, podsypując mąką, i  wycinamy pierniki foremkami w  różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i  pieczemy przez 10 minut.


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI