Dyniowy krem z pestkami dyni

49020796 - still life, food and drink, seasonal concept. fresh orange pumpkin soup in a mug on a rustic wooden table. selective focus

Dynię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w równe kawałki i układamy na foli aluminiowej. Dorzucamy czosnek, świeży tymianek, polewamy oliwą, zawijamy szczelnie, przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z cebulą.

Pod sam koniec dodajemy tarty imbir. Całość zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym i dusimy do miękkości. Dodajemy ugotowane ziemniaki, zimne masło, pieczoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sito. Zupę wlewamy do miseczki i posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Składniki

Na 4 porcje:

2 i 1/2 kg dyni piżmowej,
300 ml bulionu,
1 obrana marchewka,
2 drobno posiekane cebule,
2 ugotowane i obrane ziemniaki,
150 ml mleka kokosowego,
1 garść uprażonych pestek dyni,
2 ząbki czosnku, 1 garść świeżego tymianku,
6 łyżek oliwy,
2 łyżki zimnego masła.

Do smażenia:

1 łyżka oleju

Opcjonalnie:

świeżo tarty imbir.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »