Najskuteczniejsza dieta w leczeniu ADHD

Zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD to najczęstszy problem wieku rozwojowego.
Dotyka około 3-5% dzieci w wieku szkolnym. Z powodu zmian w pracy mózgu, dzieci dotknięte ADHD nie potrafią dobrze kontrolować swoich zachowań i emocji. Są roztargnione, mają problemy z nauką, są nadpobudliwe i impulsywne.

reklama

Zwolennicy medycyny naturalnej promują dietetyczne podejście do dzieci z ADHD rozumiejąc, że chemia dodawana do żywności, przepuszczalność jelit i przetworzona żywność mają ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Niestety, do tej pory środowisko medyczne nie było skłonne uwierzyć w związek pomiędzy codzienną dietą a ADHD, mimo licznych badań przeprowadzonych na ten temat. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie The Lancet wykazały, że restrykcyjna dieta eliminacyjna może doprowadzić do zdecydowanej poprawy objawów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej.

W badaniu wzięło udział sto dzieci z ADHD, które zostały podzielone na dwie grupy. Jedna z nich odżywiała się restrykcyjną dietą eliminacyjną, druga typową amerykańską dietą, ale ze szczególnym nastawieniem na zdrową żywność. Dzieci w grupie “eliminacji” spożywały ryż, warzywa, białe mięso, owoce i wodę. Ta dieta miała na celu usunięcie z jadłospisu najczęściej alergizujących pokarmów mających wpływ na dzieci z ADHD, w tym pszenicy, mleka, jaj, soi i kukurydzy.

W pierwszej fazie diety 78% dzieci w grupie eliminacyjnej doświadczyło istotnej poprawy w zakresie objawów ADHD. Badacze potwierdzili te wyniki poprzez ponowne wprowadzenie alergizujących pokarmów do diety dzieci, w wyniku czego u 63% nastąpił zdecydowany nawrót objawów ADHD. Symptomy wystąpiły niezależnie od poziomu przeciwciał przeciwko tym alergizującym produktom.Badacze doszli do wniosku, że dieta eliminacyjna może być przydatna w leczeniu ADHD.

Lekarze medycyny naturalnej już dawno zrozumieli fizjologiczny związek pomiędzy przepuszczalnością jelit i objawami ADHD, które zbiegają się z wynikami powyższego badania. Przepuszczalność jelit występuje, wtedy gdy błona śluzowa jelit jest uszkodzona i nie może blokować przepływu bakterii, antygenów i niestrawionych resztek jedzenia przed dostaniem się do krwiobiegu.

Do objawów przepuszczalności jelit należą trudności z koncentracją, alergie, zmiany nastroju i problemy z pamięcią. Korelacja pomiędzy eliminacją alergizującej żywności i osłabieniem objawów ADHD jest równoznaczna ze zrozumieniem “zespołu nieszczelnego jelita” i jego wpływu na funkcjonowanie mózgu.

Przepuszczalność jelit może być spowodowana obecnością żywności przetworzonej w diecie, antybiotyków i innych farmaceutyków, chlorowaną wodą i narażeniem na inne nienaturalne pokarmy oraz toksyny środowiskowe, a także małą ilością błonnika pokarmowego.

Nauka zaczyna odkrywać, że nasze zdrowie i zdrowie naszych dzieci są ściśle związane z naszym środowiskiem i stylem życia, w tym dietą. Niestety środowisko lekarskie bardzo powoli odchodzi od farmakologii na rzecz modyfikacji sposobu żywienia w leczeniu ADHD.

Autor: Vimed.pl