Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pieczona domowa szynka

Składniki:

800 g szynki wieprzowej ze skórą
4 marchewki
6 ziemniaków
1 łyżka miodu
kostka masła
4 łyżki chrzanu
1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
2 gwiazdki anyżu
40 goździków
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu do natarcia szynki
piure i  marchewki solimy do smaku.


Sposób przygotowania:

Skórę szynki nacinamy w  romby i  nadziewamy goździkami. Następnie dokładnie nacieramy całe mięso solą oraz pieprzem i  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Pieczemy przez dwie i  pół godziny. Dalej pieczemy szynkę jeszcze 30 minut, lecz zwiększamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza (co jakiś czas podlewamy ją sosem powstałym w  wyniku pieczenia). W  tym samym czasie obieramy ziemniaki i  gotujemy w  osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie ugniatamy je na gładką masę razem ze  śmietanką, masłem oraz chrzanem. Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Marchewki obieramy i  kroimy najpierw wzdłuż, a  następnie ukośnie. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na 1 minutę do posolonego i  posłodzonego wrzątku, wyjmujemy i  dusimy na maśle z  dodatkiem anyżu. Upieczoną szynkę kroimy w  plastry i  podajemy z  chrzanowym piure oraz marchewkami.

 


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI