Alergie pokarmowe coraz bardziej powszechne.
W większości przypadków pozostaje rygorystyczne unikanie alergenów pokarmowych, ale czasami chorzy mogą nieświadomie spożyć jakiś groźny dla siebie produkt. Jak zminimalizować ryzyko reakcji zagrażającej zdrowiu i życiu?
Jak powstaje alergia na pokarmy? „Przy pierwszym spożyciu danego pokarmu układ odpornościowy osoby skłonnej do rozwoju alergii wytwarza przeciwciała zwalczające alergen. Przy kolejnym kontakcie z uczulającym białkiem pokarmowym organizm traktuje go już jak wroga i walczy, próbując go wyeliminować. Głównym mechanizmem tej walki jest uwolnienie z uszkodzonych komórek histaminy i innych mediatorów, które mogą wywołać reakcję anafilaktyczną, w wielu przypadkach prowadzącą do rozwoju stanu zagrażającego życiu – czyli wstrząsu anafilaktycznego”, tłumaczy dr n. med. Łukasz Błażowski, alergolog, ordynator Oddziału Pediatrii i Alergologii Szpitala Specjalistycznego w Jaśle.
Oto kilka krótkich porad dla osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowej:
- Jeśli na jakiś składnik pokarmu twój organizm reaguje inaczej niż zazwyczaj, następnym razem podchodź do niego bardzo ostrożnie.
- Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający, np. seler lub orzeszki ziemne.
- Uważaj zwłaszcza na zboża zawierające gluten (tj. m.in. pszenicę, żyto, jęczmień, owies), skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soję i produkty pochodne, mleko i nabiał, seler, gorczycę oraz nasiona sezamu. Są to najsilniejsze alergeny pokarmowe.
- WAŻNE: Zawsze zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
- W restauracji zwracaj szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli cię niepokoi. Niektóre składniki będące konserwantami lub substancjami smakowymi mogą wywołać ciężką anafilaksję.
- Poinformuj bliskich, że dany składnik pożywienia może cię uczulać. Poczujesz się bezpieczniej, jeśli będą wiedzieć, że trzeba ci szybko pomóc, gdy poczujesz się źle.
- Pokaż im film instruktażowy „Przygotuj się na wstrząs!”:
[embed]https://youtu.be/9N1poU8nYTA[/embed]
- Skonsultuj z dietetykiem i
alergologiem, co możesz jeść lub podawać dziecku, jeśli już raz wystąpiły objawy
alergii pokarmowej.
- Jeśli potrzebujesz inspiracji, przejrzyj przygotowane przez autorki programu i książki „Szczypta Smaku” przepisy opracowane z myślą o alergikach. Znajdziesz je na www.facebook.com/odetchnijspokojnie.
- Na pierwsze objawy alergii pokarmowej reaguj jak najwcześniej. W przeciwnym razie istnieje groźba gwałtownego rozwoju reakcji uczuleniowej, z anafilaksją włącznie.
mat. pras. kampanii „Przygotuj się na wstrząs!”