Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Figowe brownie

Składniki:

  • Przepis na 8 porcji
  • Spód:
  • migdały 200 g
  • rodzynki (najlepiej niesiarkowane) 200 g
  • sól kamienna lub morska szczypta
  • Masa czekoladowo-figowa:
  • figi (niesiarkowane) namoczone na noc 200 g
  • olej kokosowy pełna łyżka
  • gorzka czekolada (min. 60-proc.) 250 g
  • Polewa:
  • syrop buraczany 1/4 szklanki (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • kakao lub karob 3 łyżki
  • płatki migdałowe do posypania


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

  • Migdały mielimy w robocie kuchennym na dość drobny granulat.
  • Dodajemy rodzynki, sól i całość mielimy do uzyskania klejącej się kruszonki.
  • Masę przekładamy do formy (tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Całość delikatnie ubijamy – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.
  • Namoczone figi miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem), aż do uzyskania konsystencji gęstego dżemu.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą).
  • Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy z dżemem figowym.
  • Masę przekładamy na spód z migdałów i rodzynek.
  • Syrop buraczany mieszamy z kakao. Po chwili składniki połączą się, tworząc gęstą polewę, którą wylewamy na wierzch ciasta.
  • Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Ciekawostka: Z masy czekoladowo-figowej można zrobić również trufle czekoladowe. W tym celu wstawiamy ją do lodówki i po zastygnięciu formujemy łyżką trufle, które obtaczamy w kakao, zmielonych orzechach lub kokosie.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI