Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
23 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Gorąca Azja – pikantny kurczak

Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, czerwona papryka, 4 papryczki chili, 3 dymki, 200 g makaronu ryżowego lub sojowego, 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju do smażenia, sok z cytryny, miód. Marynata: łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku, 1/4 łyżeczki curry, sól i czarny pieprz do smaku. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie

Kurczaka pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. Zmieszać składniki marynaty, oprószyć kurczaka i odstawić na 30 min. Paprykę, chili i dymkę pokroić w cienkie paski. W woku (może być duży rondel) rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć warzywa, mieszając, przez 2–3 min. Wyjąć i osączyć na papierze. Wlać pozostały olej, odczekać, aż się rozgrzeje, następnie smażyć kurczaka, mieszając, przez mniej więcej 5 min. Dodać sok z cytryny, kolendrę, miód i dalej podgrzewać, aż mięso będzie miękkie. Makaron zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić. Usmażone warzywa dodać do kurczaka, dorzucić makaron i smażyć wszystko razem na oleju sezamowym na dużym ogniu blisko 2 min.


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI