Kwiaty czarnego bzu są przewrotnie białe. Delikatne i o wyrafinowanym zapachu. Są niewdzięczni przeciwnicy tej kwiatowej nuty, ale ja jestem jej fanką
Z białymi kwiatami czarnego bzu trzeba się spieszyć, bo szybko znikają, sypią się i zamieniają w czarne kulki. Czyli owoce czarnego bzu. Ale o kwiatach teraz...
Co z nich możemy zrobić w kuchni? Cała masę pysznych rzeczy. Nalewkę, pankejki, ciasto, lemoniadę! Idealnie na czerwiec.
Składniki
kwiaty czarnego bzu 2 garście
plasterki cytryny z 1/2 owocu
listki stewii (opcjonalnie)
miód akacjowy 2 łyżki
woda źródlana 1 litr
kostki lodu ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Rozkładamy na białym papierze, aby pozbyć się robali ( ewentualnych). Odcinamy zielone gałązki, a kwiaty wkładamy do słoja. Dodajemy plasterki cytryny, miód i stewię i zalewamy wodą. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Lemoniada jest gotowa. Można dodać kostki lodu.