Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Roślinożerna Rokicka: Wegański tort lodowy z kokosem, limonką i wakacyjnymi owocami

Składniki:

  • Spód:
  • daktyle 300g
  • suszone banany ½ kubka
  • płatki jęczmienne garść
  • Masa:
  • orzechy nerkowca 500g
  • mleko kokosowe 350ml
  • sok z limonki
  • skóra z limonki z 2 limonek
  • słód w płynie – sok z agawy / golden syrup itp. 1-3 łyżek
  • borówki amerykańskie
  • truskawki

Roślinożerna Rokicka
Wegański tort lodowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba wysilać się z mlekiem sojowym czy tofu. Osobiście nie jestem zwolenniczką serników z tofu, bo często nie da się zabić sojowego posmaku, a za duża ilość słodu po prostu psuje cały smak deseru.

Roślinożerna Rokicka

Roślinożerna Rokicka

Idealnym rozwiązaniem są orzechy nerkowca i bakalie, słodkie same w sobie. Do tego mleko kokosowe, bardzo delikatne w smaku i strukturze. Sam deser  w przygotowaniu nie zajmuje wiele czasu. Najdłużej trwa namoczenie składników, ale przecież w tym czasie można załatwiać dużo innych spraw. Potem wystarczy schłodzić tort w zamrażalniku przez min 2 godziny. Przybrać ulubionymi sezonowymi owocami i deser idealny gotowy. Wybrałam truskawki, gdyż tak mało najadłam się nimi w tym roku i moje ulubione borówki amerykańskie – muszą być wielkie i słodkie.
Roślinożerna Rokicka

Roślinożerna Rokicka

Sposób przygotowania:

  • Umieść daktyle i suszone banany w kielichu bandera. Jeśli nie jesteś pewna/ny, czy Twój blender jest na tyle mocny, namocz wcześniej banany w wodzie (około 2h), a następnie je odcedź.
  • Zmiksuj wszystko na masę. Dodaj płatki jęczmienne i wymieszaj łyżką lub dłonią.
  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą: spód i boki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.
  • Przełóż masę do tortownicy, dociśnij i wyrównaj dłonią. Odstaw do lodówki.
  • Orzechy nerkowca zalej mlekiem kokosowym i odstaw na min 2h.
  • Po tym czasie przełóż orzechy w mleku kokosowym do naczynia, w którym będziesz blendować lub do kielicha blendera. Dodaj słód ( na początek 1 łyżkę) i sok z limonki i zmiksuj wszystko na gęstą jednolitą masę.
  • Zetrzyj skórkę z 2 limonek i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj, czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.
  • Wyciągnij z lodówki tortownicę ze spodem ciasta. Wlej do niej orzechową masę i wyrównaj łyżką zamoczoną w wodzie.
  • Tak przygotowane ciasto schowaj do zamrażalnika na oko 2h.
  • Następnie wyciągnij tort i poukładaj na nim ulubione owoce.  Po upływie około 5-10 minut zacznij kroić tort na porcje. Użyj do tego ostrego noża uprzednio zamoczonego w ciepłej wodzie.
  • By uzyskać sos do polewania ciasta, zmiksuj kubek truskawek.
  • Jedz na zimno, przechowuj w zamrażarce.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI