Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie

To nie jest kolejna książka kulinarna. To namacalny dowód na to, że dzięki odwadze, determinacji i wytrwałym podążaniu za marzeniami
można nie tylko napisać, ale co bywa trudniejsze – wydać książkę. Jolanta Naklicka-Kleser podjęła decyzję, którą wielu uznałoby za pochopną – postawiła wszystko na jedną kartę – odeszła z pracy i wzięła udział w programie Masterchef. Wygrała nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Gotowanie bliskim sprawia jej najwięcej radości.

reklama

Dzięki jej sprawdzonym przepisom możesz podawać bliskim mrożone smakołyki z przekonaniem, że jedzą nie tylko pyszne, ale i zdrowe rzeczy. Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!

Jolanta Naklicka-Kleser w 2013 roku, po 18 latach w korporacji, z dnia na dzień złożyła wypowiedzenie. Do dzisiejszego dnia zastawia się, skąd miała tyle odwagi, aby to zrobić. Teraz już wie, że to była najlepsza decyzja jej życia. To rodzina i bliscy stali się największą motywacją do zmiany dla Jolanty. Dobre, zdrowe dania to sposób, w jaki im okazuję swoją troskę. Ten bardzo prosty gest, który sprawia autorce wiele radości, przerodził się w pasję, która stała się najważniejszym zajęciem jej życia. Udział w programie Masterchef tylko potwierdził, że to była najlepsza decyzja. Nigdy nie spodziewała się tego, że pasja może stać się sposobem na życie.

W samym sercu Katowic w tajemniczej bramie przy ulicy Kościuszki 12 Jolanta otworzyła Pracownię Smaku, która stała się jej drugim domem. To właśnie tam wytwarza smak i pracuje nad nim, poznając kuchnie całego świata. Tak, jak robiły to nasze babcie, często od podstaw, z miłości do bliskich i szacunku do produktu, który dała matka ziemia.

Z braku czasu i troski o swoją rodzinę powstał pomysł na śniadania w postaci pysznych smoothies oraz na zdrowe przekąski i desery, które ma zawsze pod ręką w zamrażarce. Idąc tym tropem, wytwarzając coraz to nowe smaki, powstał pomysł na książkę Lodovo, zawierającą zbilansowane i co najważniejsze do wykonania w kilka minut przepisy na smothies. A także przepisy na zdrowe lody, które są świetną alternatywa dla „śmieciowego” jedzenia z półek sklepowych.

Mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonajcie się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe!

Jolanta Naklicka-Kleser
–  z wykształcenia fizjoterapeutka, przez 18 lat pracowała w korporacji w dziale sprzedaży. W 2013 r. zrezygnowała z pracy, postawiła wszystko na jedną kartę, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia –  tym chce dzielić się z innymi.

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach na terenie całej Polski. Obszerne fragmenty można pobrać bezpłatnie w serwisie www.przeczytam.pl